пʼятниця, 10 листопада 2017 р.

Тиждень української мови у Пологівському НВК

О, мово українська, ти - вода,
З криниці, край якої гнуться верби.
Прозора, життєдайна і проста,
Бо без води я вже давно помер би.

Українська мова - найбільший скарб нашого народу, його сила, міць, історія, що виспівана, виблагана, висміяна у голосі поколінь.
Прадавня і нова, вона смакує  терпким солодом старослов'янського меду і вчувається кібернетичним призвуком знакових кодів. Українська мова- жива. Вона оновлюється.
Шанують наш празапорозький спадок у Пологівському НВК; цілий тиждень  до Дня писемності у школі панував україномовний дух. Учні 5-9 класі готувалися до змагання "У мові українській сила і краса", молодші учні старанно малювали виставку "Якою я бачу українську мову", по школі були розвішані інформаційні куточки накшталт "Куточок фразеологізмів", "Куточок паронімів", "Куточок синонімів", "Куточок орфографії" та ін. Вивичаючи ці корисні підказки, діти могли передбачити завдання конкурсу "Розминка" у майбутньому змаганні мовознавців.

.
 Бібліотекарем Стативкою Г. М  була організована виставка книг україномовної тематики "Як гул століть, як шум віків, як бурі подих - рідна мова" з цікавими новинками якої ознайомилися і старші, і молодші школярі.
У День української писемності і мови учнівський та учительський колективи, обєднані спільним бажанням вшанувати мову, написали Всеукраїнський диктант національної єдності, що мав тему "Українські пісні".
Школярі 2-9 класів узяли участь у I етапі Всеукраїнського конкурсу знавців української мови імені П. Яцика.
Учні чудово проявили свої мовознавчі здібності  в очікуваному конкурсі "У мові українській сила  і краса", розділившись на дві команди: "Мовознавці" та "Калина". Узявши участь у понад 8 конкурсах, серед яких "Візитка", "Синонімічне гніздо", "Склади слово", "Намалюй фразеологізм", "Обери питання", "Покажи слова пісні" та багатьох інших, перемогу виборола команда "Калина". Усі учасники отримали призи.
Подібні заходи беззаперечно зміцнюють національну, ментальну, особистісну прив`язаність учнів  до рідної мови, безмірного обширу її багатства та укріплюють самоідентифікацію наших дітей, як українців, які гордо спілкуються рідним словом.







Немає коментарів:

Дописати коментар