вівторок, 7 березня 2017 р.

Обережно! Кишковий грип

Кишковий грип (мед. «вірусний гастроентерит») - це інфекційне захворювання, що виявляється водянистою діареєю, спазмами в животі, нудотою або блювотою, а іноді і лихоманкою. Найпоширеніший спосіб зараження вірусним гастроентеритом - через контакт з інфікованою людиною, а також вживання зараженої їжі або води. Як правило, у людей з гарним імунітетом одужання відбувається швидко.


Але кишковий грип у дітей, літніх людей і людей з ослабленою імунною системою може давати серйозні ускладнення і бути смертельно небезпечним. На 100% ефективних засобів для лікування вірусного гастроентериту не існує, тому профілактика є ключовим фактором у попередженні хвороби. На додаток до належному контролю споживаної їжі і води, які можуть бути забруднені, необхідно ретельне і часте миття рук з використанням мила.

Симптоми кишкового грипу

Досить часто кишковий грип називають звичайним розладом шлунка, проте це захворювання не таке просте, як грип. Справжній грип впливає тільки на дихальну систему - ніс, горло і легені. Гастроентерит, в свою чергу, атакує кишечник, викликаючи такі симптоми:

• Спазми і болі в животі;

• Нудота і / або блювота;

• Зневоднення;

• Субфебрильна температура.

• Іноді м'язові болі або головний біль;

• Водяниста діарея, іноді з домішкою крові, що може означати приєднання більш тяжкої інфекції.

Залежно від причини, симптоми вірусного гастроентериту можуть з'явитися протягом 1 - 3-х днів після інфікування і варіюватися від легкого до важкого ступеня тяжкості. Симптоми зазвичай тривають всього 1 або 2 дні, але іноді вони можуть зберігатися до 10 -ти днів. Симптоми кишкового грипу мають схожість з іншими хворобами, наприклад, бактеріальною діареєю (викликаної сальмонелами, кишковою паличкою або паразитами - лямбліями), тому визначити кишковий грип у дітей і дорослих часом проблематично. Що стосується немовлят, то виявити симптоми і сам кишковий грип в цьому випадку можна за такими ознаками:

1. Блювота триває довше декількох годин;

2. Кров’яні  випорожнення або важка діарея;

3. Сухість у роті або плач без сліз;

4. Незвичайна сонливість.

Ускладнення кишкового грипу

Основним ускладненням, яке може спровокувати кишковий грип, є зневоднення - серйозна втрата води та ефірних солей і мінералів. При достатньому вживанні рідини зневоднення, викликане тривалою блювотою і діареєю, не повинно бути проблемою. Немовлята, літні люди та люди з пригніченою імунною системою можуть зіткнутися з важким зневодненням, коли втрачена рідина не може бути заповнена уживаною. При появі ознак зневоднення необхідна термінова госпіталізація, де втрату рідини можна буде заповнити внутрівенно. Зневоднення в рідкісних випадках може призвести до летального результату.

Профілактика

Кращий спосіб запобігти поширенню кишкових інфекцій – дотримуватись наступних заходів:

• Своєчасна вакцинація. Вакцина проти гастроентериту, викликаного ротовірусною інфекцією, доступна в багатьох країнах.

• Ретельне миття рук. Це стосується не тільки дорослих, а й дітей (особливо після відвідування туалету). Краще всього використовувати теплу воду і мило, потирати руки енергійно, принаймні 20 секунд, не забуваючи мити область навколо кутикул, під нігтями і в складках пальців. Якщо вода і мило не доступні, можна використовувати в таких випадках гігієнічні серветки або дезінфікуючий засіб для рук.

• Використання окремих предметів ужитку в будинку. Слід уникати користування одним і тим же посудом, а також банних рушників.

• Дотримання дистанції. При можливості уникати близького контакту з тими людьми, які є носіями вірусу.

• Дезінфекція твердих поверхонь в будинку. Якщо хтось у колі сім'ї страждає вірусним гастроентеритом, необхідно щодня робити дезінфекцію твердих поверхонь - столів, стільців, підлог і т.д. (використовувати розчин: 150 мл білизни на 1 літр води).



У РАЗІ  ВИЯВЛЕННЯ  ОЗНАК КИШКОВОГО ГРИПУ У ВАШОЇ ДИТИ НЕГАЙНО ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ  ДО  МЕДИЧНОГО  ЗАКЛАДУ

Немає коментарів:

Дописати коментар