четвер, 15 березня 2018 р.

Шевченко по-новому!


Хто з нас не звик, що щороку, у перший тиждень березня, ми звеличуємо нашого богомданого класика, поета, батька нації, революціонера Тараса Григоровича Шевченка?
Учні  Пологівського НВК на чолі із учителями української мови та літератури пішли іншим шляхом.
На засіданні круглого столу, присвячего Тарасові Шевченку, ми поглянули на поета не як на ідола, а як на звичайну людину, яка зростила свою геніальність на буденних речах, яка любила котів, чай, вареники, яка носила сережку у вусі. Ми обговорили маловідомі факти його біографії, про які не говорять шкільні підручники.


Шевченко не дід у папасі і кожусі, Шевченко був модним, прогресивним, освіченим.
Він був істиним європейцем і, крекчучи, намагався штовхати в цьому ж напрямку і Україну. Ні, він не був лише співцем недолі свого народу.
Ми пригадали вірш Івана Драча "Виклик",який наші учні декламували на відео і ще раз упевнилися, що Шевченка дарма зображують дідом.

 Учні дискутували, чи можна вважати Шевченка сучасним, пригадували, як він актуалізувався у творості Революції Гідності 2014.
Діти не лише зазначили маловідомі факти життєпису митця, але й порівняли,як Кобзаря сприймають сучасні люди.Віднайшли відеозаписи сучасних рок-шевченкіан, графіті, де Тарас устверджує значення свого імені- він бунтар і борець.



Тарас Шевченко - не ікона, якій треба молитися, Тарас Шевченко - наш побратим, наш поплічник. І нині він невпокоєний і невпокорений, бо, за власним заповітом, поет пізнає Бога лише тоді, "як понесе з України у синєє море кров ворожу".

Слався у віках, Шевченко!

Немає коментарів:

Дописати коментар