пʼятниця, 15 травня 2020 р.


Завдання з української мови та літератури
для 5, 6 класів  на 15 травня
5 клас
Українська мова.
Тема.  Повторення, узагальнення, систематизація вивченого з розділу «Фонетика й графіка».
Повторити матеріал   підручника п. 15-32
виконати тести (до 15.05 до  20.00), відкривши посилання join.naurok.ua.  Код доступу 883959 або за посиланням


Українська література.
Тема. Контрольна робота № 5 «Рідна Україна. Світ природи»(Є. Гуцало, Гр. Тютюнник, М. Вінграновський, М. Рильський)
Виконати тести (до 16.05 до  17.00), відкривши посилання join.naurok.ua.  Код доступу 610667 або за посиланням

6 клас
Українська мова.
Тема.  Контрольний диктант № 2
Лелеки
Переписати. Вставити пропущені букви чи розділові знаки (за потреби), на місці скісних ліній написати слова разом чи окремо

Мабуть  кожному з вас доводилося бачити політ лелеки. На диво красивий це птах! Скільки в ньому грації  гордості  велчі...
Здавна існує влика дружба між людьми й лелеками. Може, як жодний інший птах, підпускає чорно/крилий красень до себе людину, бо вірить, що не /буде йому кривди. І не дарма говорять люди: у хаті, на якій поселится лелечна пара, пануватиме добро й злаго­да. Споконвіку вважалося в...ликим злочином с (з) кинути лелече гніздо або вбити птаха... Не було тому прощеня.
З якою радістю зустрічаємо ми навесні лелек, що повертаются з далеких країв, і скільки смутку лягає на серце, коли восени від­літають їхні ключі до вирію.
(102 слова)(З журналу)
Українська література. Контрольна робота № 6. Контрольний твір за байками І. Глібова на тему «Чого нас навчають байки Л. Глібова?»

Українським Криловим називають найвидатнішого байкаря України Леоніда Глібова. У творах талановитий письменник викриває судочинство . Найвиразнішою є байка “Щука” – зразок сатири на панський суд.
Страшні злочини скоїла Щука: “Того заїла в смерть, другого обідрала”. Отже, звинувачення цілком слушні, судді змушені жорстоко покарати “катюгу”. Але стряпчий проголошує таку промову перед добренькими й плохенькими суддями, яка вимагала найжорстокішого вироку Щуці:
Щоб більше жаху їй завдать
І щоб усяк боявся так робити,-
У річці вражу Щуку утопити!
Таким чином, кара перетворилася на милість, і “Щуку кинули – у річку”. Л. Глібов викрив несправедливий царський суд, який виправдовував багатих, жорстоких кривдників, хабарництво та кругову поруку чиновників.
Байки Л. Глібова вчать нас добра, справедливості, вчать бути чесними, не лукавити перед іншими, розбиратися в людях, ніколи не бути нікчемним чиновником, суддею, а бути справжньою людиною.



Немає коментарів:

Дописати коментар